Obiectivul general al proiectului:
Crearea unei infrastructuri de nivel mondial pentru observarea si caracterizarea mediului prin metode optoelectronice avansate, relevanta pentru segmentul de sol din programul ESA de observare a Terrei, si componenta integranta a infrastructurilor pan-europene de cercetare ACTRIS-RI si InGOS.
Obiective specifice al proiectului:
- Modernizarea laboratoarelor de cercetare in domeniul mediului si observarii Terrei
Tehnologia moderna de observare a Pamantului (de la sol, din avion sau de pe sateliti) este din ce in ce mai mult bazata pe tehnici optoelectronice. INOE dispune in acest moment de 5 laboratoare si un centru de date, in cadrul carora se efectueaza cercetari pentru caracterizarea calitatii aerului, apei si solurilor, precum si pentru estimarea impactului acestora asupra climatului. Aceste laboratoare utilizeaza o gama larga de echipamente si tehnici optoelectronice, de la prelevare si analiza de probe pana la teledetectie pasiva si activa. INOE dispune de asemenea de un laborator destinat caracterizarii prin metode optice si complementare a materialelor, componentelor si sistemelor cu aplicatii in domeniul optoelectronicii – INDICO, care asigura testarea, calibrarea si dezvoltarea echipamentelor celor 4 laboratoare. Infrastructura a fost construita de-a lungul ultimilor 15 ani prin proiecte de cercetare nationale si internationale, si a avut un rol important in accederea INOE la retele Europene de profil si in participarea in proiecte ale Agentiei Spatiale Europene (ESA). CEO-Terra isi propune modernizarea acestora prin lucrari de modernizare si achizitii de echipamente noi care sa permita: a) cresterea topicilor de cercetare abordate in domeniul observarii Pamantului; b) cresterea acuratetii si numarului de parametri determinati; c) atingerea criteriilor de performanta, trasabilitate si relevanta ale infrastructurilor europene de cercetare pentru mediu si ale ESA.
- Crearea de laboratoare noi de cercetare in domeniul mediului si observarii Terrei
Specializarea din ultimii ani si extinderea tehnicilor de observare a Terrei din spatiu, precum si avansul tehnologic, determina necesitatea crearii de noi laboratoare in cadrul INOE, care sa permita largirea ariei de cercetari si introducerea de metode moderne, in sinergie cu laboratoarele existente. CEO-Terra are in vedere crearea Centrului Magurele pentru Studii de Atmosfera si Radiatie (MARS). Acesta va fi similar marilor observatoare Europene CESAR16, JOYCE17 si CIAO18 participante la infrastructurile europene de cercetare pentru mediu ACTRIS, InGOS si ICOS, si va include un centru de date dedicat. MARS va permite realizarea de studii ale proceselor de interactie: gaze-aerosoli-nori-precipitatii-apa-sol-radiatie-climat. Pe langa contributia majora la ACTRIS si InGOS, aceasta investitie va deschide perspective extraordinare de participare pe termen lung la misiunile spatiale de observare a Pamantului ADM-Aeolus19, EarthCARE20, Sentinels21, FLEX22 si SMOS23, fiind singura infrastructura de acest tip in Estul Europei. De asemenea, CEO-Terra vizeaza crearea Centrului de calibrare lidar care va deservi infrastructura de cercetare europeana ACTRIS- RI ca facilitate centrala, si va oferi servicii operatorilor si dezvoltatorilor de sisteme lidar din intreaga lume, fiind unic la nivel mondial. Centrul de calibrare lidar se adreseaza infrastructurilor de la sol implicate in activitatile de Cal/val ale misiunilor spatiale ADM-Aeolus si EarthCARE.